4 vizualizeaza articolul
11 vizitatori online

Ce este Vitiligo

Evaluare utilizator:  / 29
SlabCel mai bun 


Vitiligo este o afectiune prin care pielea pierde melanina, pigmentul care determina culoarea pielii, parului si a ochilor; acest lucru se datoreaza celulelor care mor si nu mai produc melanina.

Vitiligo
Cauzele care duc la Vitiligo nu sunt cunoscute, medicii si cercetatorii emit insa mai multe teorii diferite :


- Exista dovezi ca persoanele care au vitiligo au mostenit un grup de 3 gene care sunt sensibile la depigmentare.
- O boala autoimuna in care sistemul auto imunitar al unei persoane reactioneaza inpotriva propriilor organe sau tesuturi.
- O alta teorie este ca melanocitele se distrug atunci cand apare un puternic stres emotional.

In lume sunt peste 100 de milioane de oameni care sunt afectati de vitiligo. Jumatate din oamenii care au vitiligo au primele simptome inainte de a implinii varsta de 20 de ani, si afecteaza ambele sexe si toate rasele in mod egal; cu toate acestea este mai vizibil la persoanele care au pielea mai inchisa la culoare.


Vitiligo poate fi de asemenea ereditar, copiii ai caror parinti au vitiligo au sanse mai mari sa dezvolte vitiligo, cu pana la 30%.


Sa constatat ca vitiligo apare mai frecvent la persoanele care au boli autoimune ,inclusiv hipertiroidismul ( o glanda tiroida hiperactiva) , insuficienta corticosuprarenala (glanda suprarenala nu produce suficienti corticosteroizi) sau in unele cauze anemie prin deficit de vitamina B12.

Vitiligo nu este contagios,nu se poate transmite altei persoane prin atingere piele pe piele, prin sarut sau prin sex. Vitiligo este considerata o boala de piele autoimuna ,in care sistemul imunitar al persoanei ataca propriul corp.

Cea mai comuna forma de vitiligo apare de obicei in forme simetrice,afectand ambele jumatati ale corpului simetric.Acesta este vitiligo generalizat.

La anumite persoane vitiligo apare doar pe o parte a corpului, asimetric, numit si vitiligo segmental. Se poate intinde pe toata suprafata corpului, devenind vitiligo universal.

Felul cum debuteaza vitiligo este foarte variat, de la o persoana la alta. Unii nu detecteaza prezenta lui cu anii, fiind in stare incipienta; la altii se intinde rapid pe suprafete mari de piele. In unele cazuri petele albe isi recapata culoarea normala fara nici un fel de tratament,in special la copii.

In prezent,nu exista un tratament pentru vitiligo de 100% vindecare. Pentru ca , chiar daca pielea se repigmenteaza cu ajutorul tratamentelor moderne gen fototerapie, pastile si crème, nimic nu poate garanta ca vitiligo nu apare din nou peste luni de zile sau ani.

Asociatii de Vitiligo din intreaga lume:

Asociatia americana fundatia vitiligo - USA

ARIV Onlus - Italy

Asociatia franceza de vitiligo - France

Deutscher Vitiligo-Bund e.V. - Germany

LVVP - Holland

SPVG - Switzerland

Svenska Vitiligoförbundet - Sweden

Vitiligo Association of Australia

Vitiligo Norge - Norway

 

Ads+