• Default
  • Title
  • Date
  • Random
2 vizualizeaza articolul
12 vizitatori online

Importanta tratarii vitiligo implicatii sociale si psihologice

Evaluare utilizator:  / 32
SlabCel mai bun 

De ce este important sa se trateze vitiligo?

 

Importanta tratarii vitiligo

 

Unii medici si chiar unii dermatologisti nu inteleg implicatiile profunde sociale si psihologice pe care le are vitiligo asupra persoanelor afectate de aceasta boala autoimuna.

Chiar daca vitiligo e nedureros si nu provoaca ulceratii sau prurit ca psoriazisul, totusi petele albe intinse pe suprafata pielii pot fi devastatoare din punct de vedere psiho-emotional si psiho-social.

pete albe vitiligoContrastul dintre petele albe si pielea mai inchisa la culoare creeaza un efect devastator, de aspect ''arlechin'' .Acelasi aspect prinde contur si in cazul pacientilor cu piele deschisa la culoare, ale caror pete ies in evidenta dupa perioade de bronzare vara, la soare.

In India vitiligo este printre primele 3 probleme medicale ale tarii, ( conform declaratiilor primului ministru indian ) alaturi de lepra si malarie . O femeie cu vitiligo nu se poate marita la ei , daca are o singura pata de vitiligo, si daca dezvolta ulterior aceasta boala, poate fi motiv de divort intemeiat.

De aceea este de inteles de ce pacientii cu vitiligo devin irascibili , rusinati, insingurati si resemnati , daca nu lupta cu aceasta boala de piele inestetica. Este dreptul lor de a se vindeca si a avea o viata normala, dreptul de a nu fi priviti cu reticenta de ceilalti, in viata sociala sau sentimentala. Asadar restaurarea culorii pielii la un nivel omogen si uniform este o prioritate pentru ei , cei ce sufera de vitiligo.

Despre metodele de tratament vitiligo si optiunile moderne cu rezultate foarte bune si de lunga durata va rugam sa cititi aici :

                                Tratamente Vitiligo – metode si optiuni

 

Ads+